Yritys ja johtaja ovat vastuussa monesta ja monelle | Radio Moreeni 98,4 MHz

Yritys ja johtaja ovat vastuussa monesta ja monelle

Kun yrityksen johtamisen professori Johanna Kujala aloitti yritysetiikan tutkimisen 25 vuotta sitten, häneltä kyseltiin, eikö käsite ole sisäisesti ristiriitainen. Nyt yrityksen ja johtamisen vastuullisuus ja eettisyys ovat asioita, joita kuluttajakin voi valvoa.

Johanna Kujala

Johanna Kujalan mukaan hyväksi johtajaksi tullaan koulutuksella, kokemuksella, kiinnostuksella ja motivaatiolla. (Kuva: Pia Sivunen)

”Hyvät herrat -televisiosarjassa kauppaneuvos Paukku antoi aikanaan veljenpojalleen neuvoja – esimerkiksi sellaisen, että varmaa on, että jos bisneksen ja moraalin sotkee, niin jompikumpi kärsii”, muistaa Johanna Kujala, jonka tutkimusala on tänään johtamisen tutkimuksen ydintä. Kujalan yliopiston lukuvuoden avajaisissa pitämä juhlaluento käsitteli vastuullisuutta johtamisessa.

Yritysvastuuseen liittyy Kujalan mukaan kaksi kysymystä: kenelle ollaan vastuussa, ja mistä ollaan vastuussa. ”Yritys ja sen johto ovat vastuussa laajalle sidosryhmien joukolle; ei vain omistajille, vaan myös työntekijöille, asiakkaille, tavarantoimittajille, rahoittajille ja yhteiskunnalle. Vastuu on monitasoista, monisyistä ja moninaista.”

Yritysvastuukeskustelu on valtavasti muuttunut esimerkiksi globaalien kysymysten, kuten ilmastonmuutoksen, vuoksi. Oma vaikutuksensa on myös sillä, että eettisesti valveutuneiden kuluttajien määrä on valtava.

”Yritysten brändien antamat lupaukset pitää myös lunastaa. Avoimessa sosiaalisen median maailmassa väärinkäytökset ja muut huonot esimerkit tulevat julkisuuteen. Kuluttajat voivat vaikuttaa siihen, millainen yhteiskunta on, ja miten yritykset siellä toimivat”, sanoo Johanna Kujala. Hän kehottaakin kuluttajia olemaan valppaina ja ottamaan kantaa.

Toimittaja: Pia Sivunen