Valinnanvapaus – potilaan etu vai tappio? | Radio Moreeni 98,4 MHz

Valinnanvapaus – potilaan etu vai tappio?

Soteuudistus ja valinnanvapaus herättävät keskustelua ja kysymyksiä niin päättäjien, hoitoalan ammattilaisten kuin asiakkaidenkin keskuudessa. Mihin uudistus johtaa? Lisääkö se tasa-arvoa ja nopeuttaa hoitoonpääsyä kuten on alkuperäinen kaunis ajatus uudistuksen takana?

Tehy_valinnanvapaus

Tuula Salmivaara, Teija Väresmaa, Anna Kenni ja Jaana Siikaluoma-Lehtosaari pohtivat potilaan valinnanvapautta Tehyn viestintäkurssin radio-ohjelmassa.

Tehy suhtautuu myönteisesti valinnanvapauden lisäämiseen. Uudistuksen ei kuitenkaan tulisi lisätä kustannuksia eikä kasvattaa terveyseroja. Huolissaan ollaan myös siitä, ovatko palveluiden saatavuus ja palveluiden laatukriteerit läpinäkyviä. Jos ovat, myös asiakas eli potilas itse saisi todellisen vapauden valita juuri niin hyvän ja sopivan paikan hoidolleen kuin haluaa.

Jos uudistus ja valinnanvapaus lisäävät kustannuksia, on jonkun ne maksettava. Jos maksaja on potilas, silloin eriarvoisuus hoidon saamisessa lisääntyy varmasti.

Myös hoitajien työpaikkojen säilyminen puhuttaa hoitoalan ihmisiä. Onko kuljettava paikkakunnalta toiselle, sinne missä halutaan eniten oman alan hoitoa?

Valinnanvapaudesta ja sen vaikeudesta keskustelevat sairaanhoitaja Anna Kenni, suuhygienisti Jaana Siikaluoma-Lehtosaari, lääkintävahtimestari Teija Väresmaa, pääluottamusmies Tuula Salmivaara ja Tehyn tiedottaja Riitta Eerola. Toimittajana on Maarit Lehtonen.

Ohjelma on kolmas ja viimeinen osa ohjelmasarjasta, joka on ammattiliitto Tehyn viestintäkurssin satoa.