Uutissähkeet 16.3.2017 klo 15 | Radio Moreeni 98,4 MHz

Uutissähkeet 16.3.2017 klo 15

Neurologisista sairauksista tehdään tänä keväänä aiempaa parempia diagnooseja tekoälyn avulla. Tamperelainen Combinostics Oy julkaisee uuden neurologisten sairauksien todentamiseen ja datan analysointiin kehitetyn laitteen. Laitteen tekoäly vertaa potilaan tuloksia olemassa oleviin tietokantoihin. Uusi teknologia helpottaa lääkäreiden työtä, koska erilaiset perinteiset mittaukset voivat antaa hyvin vaihtelevia tuloksia neurologisista sairauksista.

Sata saudiarabialaista opettajaa tulee täydennyskoulutukseen Suomen yliopistoihin. Finland University on solminut koulutuksesta sopimuksen Saudi-Arabian opetusministeriön kanssa. Suomessa saudiarabialaiset opettajat perehtyvät suomalaiseen peruskouluopetukseen. Koulutus antaa opettajille valmiuksia uudistaa oman koulunsa käytäntöjä. Opettajat sijoittuvat Helsingin yliopistoon sekä Finland Universityn kautta Tampereen, Turun ja Itä-Suomen yliopistoihin.

Valtaosaan korkeakoulututkinnoista saattaa tulevaisuudessa sisältyä automaattisesti opiskelua ulkomailla tai kansainvälistymisjakso kotimaassa. Näin ehdottaa koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisiä linjauksia valmisteleva ohjausryhmä. Opetusneuvos Tiina Vihma-Purovaaran mukaan opiskelijoiden on yhä hankala sitoa ulkomailla tehtyjä opintojaan tutkintoihinsa.

Huomiset työnseisaukset lentoalalla voivat vaikuttaa tuhansien matkustajien lentoihin. Finnair on perunut perjantailta yli 90 lentoa. Helsingin ja Tampereen välisiä lentoja on peruttu yhteensä neljä. Perumiset koskevat lakon aikana suurta osaa kotimaan liikennettä ja Euroopan lentoja. Lentoalan työkiistaan ei saatu eilen sopua sovitteluista huolimatta. Ilmailualan Unioni IAU hylkäsi valtakunnansovittelijan Minna Helteen sovintoehdotuksen.

Hollannin eilisten parlamenttivaalien tuloksena liberaali VDD jatkaa Hollannin suurimpana puolueena. Ennen vaaleja merkittävämpänä kysymyksenä oli, kuinka paljon äärioikeistopuolue PVV kasvattaa suosiotaan. PVV kasvatti paikkojaan parlamentissa kuitenkin vain viidellä paikalla. Tulos oli helpotus talousasiantuntijoille, jotka ovat varoittaneet mahdollisten populistiliikkeiden nousun heikentävän talouskasvua Euroopassa. Asiasta uutisoi Aamulehti.

Toimittaja: Elina Ukkonen

• Kuuntele tallenteitamme