Tutkija: TTIP-sopimusta on valmisteltu poikkeuksellisen avoimesti | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tutkija: TTIP-sopimusta on valmisteltu poikkeuksellisen avoimesti

Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välistä TTIP-vapaakauppasopimusta on neuvoteltu jo kolmen vuoden ajan. Tohtoriopiskelija Marko Juutisen mielestä sekä sopimuksen vastustajilla että sen puolustajilla on hyviä argumentteja.

Marko Juutinen

Tohtoriopiskelija Marko Juutinen tutkii vapaakauppaa ja kansainvälistä taloushallintaa. (Kuva: Tuomo Hyttinen)

TTIP-sopimuksen puolustajien mielestä sopimus tuo Euroopan unionin jäsenvaltioille taloudellista kasvua ja työpaikkoja. Sopimuksen vastustajat taas pelkäävät valtioiden itsemääräämisoikeuden menettämistä.

Marko Juutinen kertoo, että TTIP-sopimukselle kuuluu hyvää, mutta sen eteneminen on hieman viivästynyt.

”Sopimuksesta on käyty paljon kansalaiskeskustelua ja sen piti valmistua vuosi sitten”, Juutinen sanoo.

Juutisen mukaan on selvää, että vapaakauppasopimus tuo mukanaan taloudellisia hyötyjä. Uhkana hän pitää sitä, että TTIP-sopimus rajaa jossain määrin valtioiden itsemääräämisoikeutta.

”Julkinen valta voi joutua miettimään tarkkaan, kannattaako sen tehdä sellaista sääntelyä, josta koituu yrityksille kustannuksia.”

Toimittaja: Tuomo Hyttinen

• Kuuntele tallenteitamme