THL selvittää suomalaisten terveydentilaa laajassa tutkimuksessa | Radio Moreeni 98,4 MHz

THL selvittää suomalaisten terveydentilaa laajassa tutkimuksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kutsuu FinTerveys 2017 -tutkimukseen satunnaisotannalla 10 000 yli 18-vuotiasta Suomessa asuvaa henkilöä. Kuuden kenttätiimin tutkimusryhmät kiertävät 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea talven ja kevään aikana. Tutkimus käynnistyi 31. tammikuuta.

FinTerveys_labra_Milla Virolainen_Miia Järvinen_kuva Pia Sivunen

Milla Virolainen (vas.) ja Miia Järvinen pääsevät ottamaan verinäytteen jos toisenkin. FinTerveys-tutkimukseen on kutsuttu satunnaisotannalla 410 tamperelaista. Kaikki kutsutut tosin eivät vielä ole ilmoittautuneet mukaan. (Kuva: Pia Sivunen)

FinTerveys 2017 -tutkimuksessa selvitetään terveyden ja hyvinvoinnin koko kirjoa ympäri juhlavuottaan viettävän Suomen. THL:n tutkimuspäällikkö Päivikki Koponen kertoo, että tarkoituksena on saada mahdollisimman kattava kuva suomalaisten terveydestä ja siitä, mihin suuntaan se on kehittymässä aiempiin tutkimuksiin verrattuna.

”Haluamme tietää, missä määrin suomalaisten elintavat vastaavat suosituksia, ja millaisia hoidon ja avun tarpeita suomalaisilla on”, Koponen jatkaa.

Suomessa on Euroopan pisimmät perinteet tehdä ja hyödyntää kansainvälisesti ainutlaatuisia väestön terveystarkastustutkimuksia. Meillä on ennestään kaksi tutkimusperinnettä, vuodesta 1972 viiden vuoden välein toteutettu kansantautien riskitekijöiden Finriski-tutkimus sekä Terveys 2000/2011-tutkimus. FinTerveys-tutkimus yhdistää nämä kaksi tutkimusperinnettä. FinTerveys-tutkimusta on tarkoitus toistaa jatkossa viiden vuoden välein aina uusin satunnaisotoksin.

Toimittaja: Pia Sivunen

• Kuuntele tallenteitamme