Tänään uutisissa: tunteet | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tänään uutisissa: tunteet

Tunteilla on paikkansa journalismissa, mutta kaikkiin juttutyyppeihin ne eivät sovi. Tutkijan mukaan perusuutista on vaikea löytää muualta kuin yhden palstan kolariuutisista.

Maria Lassila-Merisalo ja Nora Hämäläinen

Tutkija Maria Lassila-Merisalo (vas.) ja moraalifilosofi Nora Hämäläinen kävivät 28.4.2016 Tampereen yliopistolla järjestetyssä symposiumissa. (Kuva: Tuomo Hyttinen)

Tunteista on tullut oleellinen osa suomalaista uutismaailmaa. Kun kerrotaan kansalaisia koskevista leikkauspäätöksistä, löytyy jutusta leikkaavan ministerin sitaatti, jossa tämä kertoo leikkausten tekemisen tuntuvan vastenmieliseltä.

”Kyllä ministerilläkin on tunteet, mutta ne eivät kuulu niihin juttuihin, joissa kerrotaan poliittisen tason päätöksistä. Ministerin henkilökohtaisista tunteista voi kertoa vaikka taustoittavassa henkilöjutussa”, tutkija Maria Lassila-Merisalo kertoo.

Moraalifilosofi Nora Hämäläinen kysyy, onko tärkeää, että jutussa on tunteita vai että onko siinä kokemuksia.

”Jos jutussa tuodaan esiin ihmisten kokemuksia, niin se ei välttämättä ole pelkkä fiilis, vaan kokonaisvaltainen näkökulma jostain asiasta”, Hämäläinen sanoo.

Toimittaja: Tuomo Hyttinen