Suunnistus tuo vastapainoa tutkijan työlle | Radio Moreeni 98,4 MHz

Suunnistus tuo vastapainoa tutkijan työlle

Yliopistolla TRIM-tutkimuskeskuksessa työskentelevä digitaalisten oppimisympäristöjen tutkija Erika Tanhua-Piiroinen jäi kerrasta koukkuun suunnistukseen. Suunnistus tuo hyvää vastapainoa työntekoon ja samalla myös tukee sitä.

Suunnistuksen aloittamisesta Tanhua-Piiroinen antaa kunnian nuoremmalle siskolleen, joka vei hänet ensimmäisen kerran iltarasteille keväällä 2012 osana syntymäpäivälahjaa. Viimeisin suunnistuskokemus oli kouluajoilta, eikä muisto lajista ollut mitenkään erityinen. Kertakokeilu riitti kuitenkin innostumaan lajista uudelleen ja aloittamaan harrastuksen.

Suunnistuksessa Tanhua-Piiroinen kilpailee ennen kaikkea itseään vastaan. Löydettyjä rasteja hän kirjaa Emit-leimausjärjestelmään, jonka kautta voi tarkastella vanhoja suoritusaikoja ja seurata omaa kehittymistä. Emit-leimausjärjestelmän lisäksi harrastelijasuunnistajan vakiovarusteluun kuuluvat kartta, vaikeimmilla rasteilla kompassi sekä hyvät kengät.

Rastien etsimisessä suunnistaja pääsee parhaimmillaan eräänlaiseen flow-tilaan, johon ei mahdu arkisia ajatuksia. ”Sä et voi metsässä miettiä yhtään niitä työasioita. Ei tarvitse kuin viideksi sekunniksi ajatuksen herpaantua, kun on jo ihan pihalla. Tai pihallahan sitä koko ajan on, mutta ihan hukassa”, Tanhua-Piiroinen naurahtaa.

Toimittaja: Jenni Rintala

• Kuuntele tallenteitamme