Suomen kieli kiehtoo Dieter Hermann Schmitziä – uusin kirja etsii suomalaisinta sanaa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Saksalaislähtöisen Dieter Hermann Schmitzin kirja Kun sanat ei kiitä on tarina perheestä, suomen kielestä ja suomalaisuudesta. Parikymmentä vuotta Suomessa asuneen Schmitzin kirjassa päähenkilö sukeltaa suomen kieleen.

Dieter Hermann Schmitzin Kun sanat ei kiitä –kirjassa päähenkilö Hermann osallistuu kulttuurihankkeeseen, jossa etsitään kaikista suomalaisinta sanaa. (Kuva: Larissa Bister)

Aikuiskoulutuskeskus, leikkimökki, talvitapahtumatuotanto – suomen kielessä on monta sanaa, joissa ulkomaalaisen kieli saattaa mennä solmuun.

”Kun Keski-Euroopasta tullaan Suomeen, ovat kulttuurierot suhteellisen pieniä. Kielimuuri sen sijaan on paksu ja korkea”, kuvailee kirjailija ja yliopistonlehtori Dieter Hermann Schmitz.

Saksalainen Schmitz on asunut Suomessa jo parikymmentä vuotta, mutta suomen kielen ja suomalaisen vuorovaikutuskulttuurin kanssa saattaa edelleen tulla vastaan kummastuttavia tilanteita. Siksi aiheesta riitti kirjoitettavaa kirjaksi asti. Kun sanat ei kiitä – Suomalaisinta sanaa etsimässä –kirjan päähenkilö on Schmitzin alter ego Hermann. Vaikka kirjailijan ja päähenkilön välillä on yhtäläisyyksiä, ei kirja ole tositarina.

”Otan vaikutteita omasta elämästäni, mutta juoni on osittain täysin keksitty”, Schmitz kertoo.

Se, mikä on totta ja mikä täysin keksittyä, jää hänen salaisuudekseen.

Toimittaja: Larissa Bister