Suomalaisilta onnistuu avaruuselektroniikan pakkaaminen pieneen laatikkoon – ”Kenties Nokian peruja” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Suomi taitaa pikkusatelliittien teon ja on hyvä mikroaalto- sekä röntgentekniikassa. Suomen ensimmäinen satelliitti Aalto 1 laukaistiin avaruuteen kesäkuussa 2017. Aalto -yliopiston opiskelijat työskentelevät tällä hetkellä Aalto 3 –prototyypin parissa.

Tessa Nikander pääsi heti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan mukaan Aalto 3 -satelliitin suunnitteluun. (Kuva: Teresia Jokinen)

Tiedetoimittaja Jari Mäkinen on sitä mieltä, että Suomen avaruushistorian mielenkiintoisimpia saavutuksia ovat olleet Huygens- ja Philae-laskeutujat. Huygens laskeutui Saturnuksen Titan-kuulle, ja Philae puolestaan laskeutui komeetalle. Philae-laskeutujan osissa oli suomalaisia laitteita. Huygensissa oli Ilmatieteen laitoksen tekemä mittalaite nuuskimassa kaasukehää.

Aalto 1 -satelliitti laukaistiin ensimmäisenä suomalaisena satelliittina avaruuteen 23.7.2017. Mäkisen mukaan Suomi onkin haka pikkusatelliittien tekemisessä eli elektroniikan pakkaamisessa pieneen laatikkoon. ”Kenties jotakin Nokian peruja, vai onko se sama syy, joka synnytti Nokian aikanaan”, Mäkinen pohtii.

RUAG Space Finland on avaruuselektroniikan valmistaja. RUAG:in projektipäällikön Jari Kainun mukaan tämänhetkisiin projekteihin kuuluu muun muassa Solar Orbiter -avaruusluotaimen liitäntälaitteet.

Tessa Nikander opiskelee automaatiotekniikkaa Aalto –yliopistossa. Nikander on mukana Aalto 3 -satelliittiprojektissa, jossa satelliitti on tarkoitus lähettää matkallensa avaruuteen viimeistään vuonna 2020. ”Kun meillä on valmis satelliitti kädessä, niin sitten täytyy hankkia rahaa laukaisuun. Tämän jälkeen hollantilainen laukaisu- ja välitysfirma etsii meille laukaisupaikan”, Nikander kertoo.

Toimittaja: Teresia Jokinen