Suomalainen äitiys on moninaisuuden kimara | Radio Moreeni 98,4 MHz

Suomalainen äitiys on moninaisuuden kimara

Yliopistonlehtori Ritva Nätkinin mukaan ajatus yhtenäisestä äiti-ihanteesta on vanhentunut. Vaikka suomalaisten äitien asema on parantunut Suomen satavuotisen itsenäisyyden aikana, parannettavaa on vielä.

ritva nätkin_kuva Anni Härkönen

Ritva Nätkin piti suomalaista äitiyttä käsittelevän juhlaluennon Sampolan juhlasalissa 8.2.2017. Luento oli osa Suomalainen lapsuus, nuoruus ja perhe -luentosarjaa. (Kuva: Anni Härkönen)

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittyminen ja äitien murtautuminen työmarkkinoille ovat vain pari muutosta, jotka ovat vaikuttaneet suomalaisten äitien asemaan lähihistoriassa, kertoo yliopistonlehtori Ritva Nätkin.

Vaikka suomalaisäitien työssäkäyntiluvut ovat pohjoismaista luokkaa ja eroavat siten selvästi Keski- ja Etelä-Euroopan malleista, on suomalaisessa äitiydessä erityispiirre, jota ei muissa Pohjoismaissa ole.

”Suomessa ollaan pitkään kotona lasten kanssa, mutta sieltä siirrytään suoraan kokopäivätöihin. Suomessa ei osapäivätyötä juuri ole, eikä sillä kukaan taida oikein elää”, Nätkin toteaa.

Nätkinin kanssa äitiydestä puhuu toimittaja Anni Härkönen.