Sovelluksen toiminnan pullonkaula voi olla taskun väärä koko | Radio Moreeni 98,4 MHz

Sovelluksen toiminnan pullonkaula voi olla taskun väärä koko

Ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen tutkimuskeskus TAUCHI Tampereen yliopistossa on 20-vuotias. Vaikka tutkimusalalla paljon on muuttunut ja kehittynyt, ollaan tänään pohjimmiltaan kiinnostuneita aivan samoista asioista kuin toiminnan alkaessa – puhepohjaisista käyttöliittymistä, virtuaalitodellisuudesta ja tekoälystä.

Markku Turunen

Vuorovaikutteisen teknologian professori Markku Turunen on kiinnostunut muun muassa puheen ja virtuaalitodellisuuden kombinaation tarjoamista mahdollisuuksista. (Kuva: Pia Sivunen)

Miltei alusta asti TAUCHIn tutkimuksessa on ollut mukana nyt vuorovaikutteisen teknologian professorina toimiva Markku Turunen. ”Se on kaikkia niitä tapoja, joilla ihminen voi olla teknologioiden kanssa vuorovaikutuksessa sekä tapoja, joilla teknologia voi avustaa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa”, Turunen kiteyttää sen, mistä vuorovaikutteisessa teknologiassa on kyse.

Teknologian kehittyminen mahdollistaa sen yhä paremman sovellettavuuden käytännön elämässä. Jotta löydettäisiin soveltamiskelpoisia ratkaisuja, tarvitaan kuitenkin paljon muutakin kuin teknologiaa. ”Vaikka tutkimme esimerkiksi katseen käyttöä, tuntopalautetta ja tunteita, ja tiedämme niistä paljon, niin tilanteet ja tarpeet vaihtelevat”, Markku Turunen sanoo.

”Meidän pitää ymmärtää se kokonaisprosessi, johon näitä teknologioita upotetaan. Pullonkaula, joka estää teknologian soveltamisen todellisessa ympäristössä, voi olla vaikka käytettävälle mobiililaitteelle liian pieni työpuvun tasku.”

Virtuaalitodellisuus on tällä hetkellä Turusen mielestä vähän ylikuumentunutkin kiinnostuksen kohde. ”Iso asia siinä on se, että nyt alkaa olla hinnaltaan kaikkien saatavilla olevia laitteita. Virtuaalitodellisuus itsessään ei kuitenkaan ole se juttu, vaan se, miten muut teknologiat rakentuvat sen rinnalle. Esimerkiksi puhe ja virtuaalitodellisuus ovat kombinaatio, jolla voidaan saada aikaan mielenkiintoisia asioita”, Turunen uskoo.

Tutkimuskeskus TAUCHI koordinoi parhaillaan yli 10 miljoonan euron VARPU-hanketta, joka yhdistää virtuaalitodellisuuden monialaisen tutkimuksen teollisuuden ratkaisuihin. Hankkeessa on mukana 12 yritystä sekä 5 tutkimuslaitosta.

Toimittaja: Pia Sivunen