Sixten Korkman: poliittiset päätökset perustuvat liian harvoin tutkittuun tietoon | Radio Moreeni 98,4 MHz

Aalto-yliopiston professorin Sixten Korkmanin mukaan tutkimukseen perustuvan politiikan valmistelu on Suomessa heikkoa. Syitä löytyy niin tiedeyhteisöstä kuin historiastakin.

Sixten Korkman, Kristiina Kumpula, Olli-Poika Parviainen ja Panu Raatikainen.

Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman (vas.), SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula, kansanedustaja Olli-Poika Parviainen ja Tampereen yliopiston professori Panu Raatikainen keskustelivat siitä, mitä yhteiskunnasta ja sen muutoksesta pitäisi tietää.

Sixten Korkman sanoo, että syitä tieteellisen tiedon ohittamiseen päätöksenteossa on monia. Suomessa on perinteisesti korostettu konsensuksen merkitystä, eli tärkeämpää on ollut saada päätöksiä aikaan riippumatta päätöksen sisällöstä. Lisäksi poliitikkojen tarpeet ja tutkijoiden tutkimustulokset eivät aina kohtaa.

Tieteellisesti heikosti perusteltujen päätösten ongelma ei koske pelkästään Suomea.
”Myös Euroopan unionin ministeritasolla päätöksiä voidaan tehdä hämmentävän kevyen analyysin perusteella”, Korkman kertoo.

”Tulee silloin tällöin mieleen Ruotsin valtakunnankanslerin Axel Oxenstiernan pojalleen kirjoittama kirje, jossa sanotaan: ’Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.’”

Toimittaja: Tuomo Hyttinen

• Kuuntele tallenteitamme