Silmänliikekameroista apua oppimiseen ja opetukseen | Radio Moreeni 98,4 MHz

Silmänliikekameroista apua oppimiseen ja opetukseen

Tampereen yliopistolla järjestetyssä Gaze-seminaarissa esiteltiin silmänliikkeitä hyödyntävää tutkimusta.

Kameratikku tutkijan kädessä.

Silmänliikkeitä seuraavat kamerat ovat nykyään verrattain edullisia. (Kuva: Anni Härkönen)

Silmänliikkeiden seurantaa voidaan hyödyntää opetuksessa ja oppimisessa, toteaa tietojenkäsittelytieteiden emeritusprofessori Kari-Jouko Räihä. Räihä oli yksi luennoitsijoista Tampereen yliopistolla perjantaina 4.11. järjestetyssä Gaze-seminaarissa.

Räihä on osa GaSP-tutkimusryhmää, joka on kehittänyt silmänliikekameraa hyödyntäviä sovelluksia oppimiskäyttöön. Yksi näistä on Howell Istancen tamperelaisessa Lamminpään koulussa testattu sovellus, jolla seurataan oppilaiden lukunopeutta.

”Tekniikan puolesta tällaiset sovellukset voisivat tulla markkinoille pian. Kysymys on siitä, kuinka hyödyllisiä sovelluksia saadaan kehitettyä”, Räihä sanoo.

Räihän mukaan silmänliikepohjaisia sovelluksia voitaisiin opetuksen lisäksi hyödyntää esimerkiksi vammaisten apuvälineenä.

Toimittaja: Anni Härkönen