”Salainen” leikkauslista julki – OKM: kyse vain ehdotuksista | Radio Moreeni 98,4 MHz

”Salainen” leikkauslista julki – OKM: kyse vain ehdotuksista

Opetus- ja kulttuuriministeriön mielestä kaikkien suomalaisten yliopistojen ei tarvitse tehdä kaikkea. Ministeriö yrittää rohkaista yliopistoja profiloitumaan ja vähentämään niin sanotusti tarpeettomia oppiaineita.

Rehtori Liisa Laakso.

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso. (Arkistokuva: Päivi Harkko)

Tamperelainen kaupunginvaltuutettu Juhana Suoniemi (vihr) julkaisi tänään ministeriön kirjeen, jossa moititaan yliopiston karsintasuunnitelmia kunnianhimottomiksi.

Kirjeessä on opetus- ja kulttuuriministeriön lista niistä oppiaineista, joista joko valmistuu liian vähän maistereita, tai joissa on liian vähän henkilökuntaa. Tällaisia aineita ovat muun muassa teatterityö, matematiikka ja slaavilaiset kielet.

Tampereen yliopiston rehtorin Liisa Laakson mukaan teatterityöllä on jatkossakin paikkansa sekä Tampereen yliopistossa että Tampere 3:ssa. Ministeriön profiloitumisvaatimukset yritetään täyttää muuta kautta.

”Esimerkiksi matematiikka ja tilastotiede on tarkoitus yhdistää teknillisen yliopiston aineisiin”, Laakso kertoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sanoo, että kyseessä ei ole ehdotus leikkauksista vaan pikemminkin lista ehdotuksista.

”Ministeriö lähetti kaikille yliopistoille samankaltaisen kirjeen, joka perustuu tilastotietoihin.”

Kuuntele Liisa Laakson haastattelu:

Kuuntele Anita Lehikoisen kommentit:

Toimittaja: Tuomo Hyttinen