Räyhävanhempi voi pilata lapsen harrastuksen | Radio Moreeni 98,4 MHz

Räyhävanhempi voi pilata lapsen harrastuksen

Kannustus ja lämpenevätkin tunteet kuuluvat pelikatsomoon, mutta vanhemmissa on myös niitä, joilla homma ei pysy hallinnassa. Pelikenttien ja kaukaloiden laidoilla huutavat, nimittelevät ja uhkailevatkin vanhemmat ovat ikävän tuttu ilmiö junioreiden joukkueurheilussa.

Jalkapalloa Litukassa

Litukan kentän laidalla kuultiin positiivista kannustusta, kun Ilveksen junnujen kaupunginosajoukkueet pelasivat. (Kuva: Pia Sivunen)

Asia on tuttu myös juniorivalmennuksessa 30 vuotta mukana olleelle Tapparan junioreiden valmennuspäällikölle Marko Kangasjärvelle. Paitsi huuteluun, hän on törmännyt myös valmentajaan fyysisesti kiinni käyviin vanhempiin.

Marko Kangasjärvi tietää kokemuksesta, mihin vanhemman huutelu ja painostus voivat johtaa. ”Ensin alkaa tulla poissaoloja tapahtumista, ja pahimmillaan lahjakas juniori lopettaa urheilun kokonaan”, hän sanoo.

Myös junioreiden salibandypelejä tuomaroiva Janne Merimaa sanoo räyhävanhemman olevan suurimmaksi haitaksi omalle lapselleen. Tuomarille ei edes kannata huudella, sillä tuomari ei kuuntele katsomoa, vaan keskittyy pelin seuraamiseen.

”Kyllähän se kertoo vanhemman kyvyttömyydestä hallita omia tunteitaan ja paljastaa pettymysten sietokyvyn heikkouden”, kommentoi räyhävanhemmuutta Terveystalo Sportin urheilupsykologi Sari Honkanen.

Toimittaja: Pia Sivunen