Raman Hussain: Haava paranee, mutta trauma jää | Radio Moreeni 98,4 MHz

Raman Hussain: Haava paranee, mutta trauma jää

Raman Hussainin maalauksista ja valokuvista koostuva näyttely ”Minun tabuni on minun identiteettini” ottaa kantaan asiaan, josta sen kokeneet eivät juuri puhu: poikien ympärileikkaukseen. Raman Hussain haluaa kyseenalaistaa perinteen, joka jättää jälkeensä niin fyysisen kuin henkisen kivun.

Raman Hussain

Raman Hussainin näyttely on tutustuttavissa Studio Mältinrannassa marraskuun 28. päivään asti. (Kuva: Pia Sivunen)

Raman Hussain alkoi jo nuorena pohtia ympärileikkauksen problematiikkaa, eikä ole vuosien mittaan löytänyt mitään pitäviä perusteita kivuliaalle ja traumatisoivalle toimenpiteelle. Se liittyy uskontoon ja puhtauden vaatimukseen, mutta nykyhygienia mahdollistaa puhtaana pysymisen ilman ympärileikkaustakin.

”Ympärileikkauksessa ihmiset harjoittavat kulttuurin nimissä väkivaltaa omaa lastaan kohtaan. Poikien ympärileikkauskin on väkivaltaa ihan niin kuin tyttöjenkin. Ihmettelen, että esimerkiksi Suomessa laki ei kiellä sitä”, Raman Hussain sanoo.

Hän kertoo ensimmäisen vaikeuden näyttelyä suunnitellessaan olleen niiden taiteellisten ratkaisujen löytäminen, joilla ympärileikkaukseen liittyviä kysymyksiä voi lähteä avaamaan. Seuraava vaikeus oli löytää ympärileikkauksen kokeneita miehiä, jotka suostuivat valokuvattaviksi. Raman Hussain kävi miesten kanssa monia keskusteluja siitä, mistä näyttelyssä on kysymys, ennen kuin nämä hyväksyivät ajatuksen.

Taiteilija kehotti kuvattaviaan Irakissa ja Suomessa etsimään mielestään ensimmäisen muiston päivästä ympärileikkauksen jälkeen. Niistä kertovat kuvat muodostavat pääosan näyttelystä.

Raman Hussain on Irakista Suomeen vuonna 2003 muuttanut kuvataideopettaja, taiteilija ja opiskelija, jolla on aiemmin ollut toistakymmentä omaa näyttelyä Suomessa ja Irakissa sekä lukuisia yhteis- ja ryhmänäyttelyitä.

Toimittaja:
Pia Sivunen