Professori Kalevi Korpela: Puistoissa istuminen vähentää stressiä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Professori Kalevi Korpela: Puistoissa istuminen vähentää stressiä

Onko puistoilla kansanterveydellisiä vaikutuksia? Professori Kalevi Korpelan mukaan on. Tutkimusten mukaan puistojen lukumäärä lähiympäristössä kaupunkialueella lisää liikkumisaktiivisuutta. Puistot myös houkuttelevat ihmisiä liikkeelle.

”Puistoissa liikkuminen ja nauttiminen ihan vain istumalla on osoitettu monissa kokeellissa ja epidemiologisissa tutkimuksissa hyvinvointia tuottavaksi ja stressia laskevaksi tekijäksi”, kertoo Korpela. (Arkistokuva)

Kun kaupunkien keskustoihin aina vain rakennetaan lisää, jää viheralueille vähemmän tilaa. Usein myös viimeiset viheralueet raivataan pois ja tilalle rakennetaan uutta asutusta. Korpelan mukaan puistojen säilyttäminen kaupungissa on tärkeää.

”Olennaisen tärkeää kaupunkirakenteessä on, että meille syntyy vaihtelun mahdollisuus, että me voimme hälinästä ja ruuhkasta voimme vetäytyä luontoympäristöön”,

Kadulta pitäisi pystyä astumaan Korpelan mukaan ”uuteen maailmaan”. Puistojen läheisyys aktivoi ihmisiä liikkeelle.

” Viheralueen tulisi olla 300-500m päässä, jotta hyödyt olisivat mahdollisimman suuret, mahdollisimman isolle osalle väestöä”. jatkaa Korpela.

Juttu toimitettu ajankohtaismakasiini Verstallaa 23.5.2016.

Toimittaja: Olli Kaskela