Piia Jallinoja: Elämäntapavalinnoille on monia syitä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Piia Jallinoja: Elämäntapavalinnoille on monia syitä

Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja tutkii asioita ja ilmiöitä, joihin ihmiset toivoisivat yksiselitteisiä vastauksia, joita eivät kuitenkaan voi saada. Esimerkiksi lihavuuteen ei löydy yhtä syytä, eikä sydäntautien välttämiseen yhtä takuuvarmaa keinoa.

Piia Jallinoja

Piia Jallinojan juhlaluennon aihe yliopiston lukuvuoden avajaisissa oli ”Kylmiä tilastoja ja kuumia kokemuksia – 30 vuottani terveyssosiologiassa”. Otsikko viittasi toisaalta siihen, että hän on tutkinut asiantuntijatiedon ja maallikkokokemusten ristiriitoja, toisaalta monipuoliseen tutkimusaineistoon. (Kuva: Pia Sivunen)

”Kaikesta tutkimustiedosta huolimatta ei voida vetää suoria yhteyksiä esimerkiksi elintapojen ja sairauksien välillä. Julkisuudessa saatetaan esittää asioita yksioikoisesti, ja sellaiselle on varmasti kysyntääkin, mutta todellisuus on kuitenkin paljon mutkikkaampi. Se voi aiheuttaa ihmisissä turhautumista”, Jallinoja sanoo.

Hän on tutkinut muun muassa pitkään jatkunutta rasvakeskustelua sekä nyt käynnissä olevaa vegebuumia, jotka molemmat ovat varsin monikanavaisia ilmiöitä. Esimerkiksi vegebuumissa ovat keskustelussa mukana muiden muassa elintarviketeollisuus, eläinsuojelujärjestöt, sosiaalisen median keskustelijat ja ruokahifistelijät.

Moninaisia ovat Piia Jallinojan mukaan myös syyt, jotka vaikuttavat elämäntapojen muutoksiin. Ruoan halutaan olevan hyvänmakuista ja helposti valmistettavaa. Halutaan myös elämyksiä, kohtuullista hintaa ja saatavilla oloa. Tämän kaiken rinnalla ihmisiä kiinnostavat erityisesti terveyskysymykset. ”Kuitenkin on niin, että ennemmin tai myöhemmin hyvät aikomukset romahtavat, jos terveellinen ruoka onkin pahanmakuista ja kallista”, Jallinoja toteaa.

Toimittaja: Pia Sivunen