Parhaat radiodokumentit Tampereen yliopistolta – Voittaja liikutti yleisön kyyneliin | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen yliopiston opiskelijat osoittivat radiodokumentin olevan vahva lajinsa. Juuri päättyneillä vuoden 2018 Radiofestivaaleilla sekä voittajadokumentti että toinen kunniamaininnan saaja ovat Tayn opiskelijoiden luomuksia.

Kuva_Radiofestivaali

Eveliina Mäntylä (kuvassa kukitettuna), Sonja Parkkinen ja Miina Viljanen tekivät parhaan radiodokumentin. Näin punnitsivat 18 dokumenttia arvioineet tuomarit Pasi Salmikallio (vas.), Mervi Leino ja Lasse Poser. Palkitut tekijät saavat harjoittelupaikat Ylen dokumenttiryhmästä. Oikealla tapahtuman tuottajiin kuuluva Julia Rumyantseva Tampereen ammattikorkeakoulusta. (Kuva: Radiofestivaalit)

Sonja Parkkinen, Eveliina Mäntylä ja Miina Viljanen vakuuttivat ”Parempi olla kertomatta” -dokumentillaan niin Radiofestivaalin radiodokumenttisarjan 18 kilpailutyötä arvioineen tuomariston kuin yleisönkin. Sarjan voittajadokumentti ja yleisön suosikki käsittelee naisten armeijassa kokemaa seksuaalista ahdistelua.

”Parempi olla kertomatta” nostatti yleisössä tunteita kyyneliin asti. Kunniamaininnan saanut ”Kaiken pahan alku: Tinder” puolestaan sai festivaaliyleisön nauramaan. Tämän radiodokumentin takana ovat Tampereen yliopiston opiskelijat Heidi Tirri, Milla Talassalo ja Taru Hokkanen. Toisen kunniamaininnan sai Metropolia ammattikorkeakoulun Miia Nousiainen dokumentillaan ”Kohtaaminen Chandigarissa”.

Radiofestivaalien juontajakilpailuun oli tiensä selvittänyt viisi finalistia – omanlaisiaan juontajapersoonallisuuksia kaikki niin, että tuomareiden tehtävä ei ollut lainkaan helppo. Tässäkin sarjassa tuomarit ja yleisö olivat yksimielisiä: parhaana juontajana palkittiin Niilo Helminen Laajasalon opistosta. Kunniamaininnan saivat Valtteri Makkonen Voionmaan koulutuskeskuksesta ja Julianna Jokela Laajasalon opistosta.

Perjantaisen kuunnelmasarjan voitti Timo Metsäjoki Lapin yliopistosta. Tuomaristo kiitti hänen ”Matkalla”-kuunnelmaansa otteessaan pitäväksi. Ammattiopisto Luovin opiskelijan Joni Vesterlingin ”In Your Face!” oli yleisön suosikki ja tuomariston kunniamaininnan saaja.

Dokumentti- ja kuunnelmasarjoihin sekä juontajakilpailuun voivat osallistua vain alan opiskelijat, mutta podcast-sarja oli avoin kaikille. Tuomaristo palkitsi podcast-sarjan voittajana Markku Yli-Pentilän ”Vastuunkantajat”, joka provosoi ja jätti haluamaan lisää. Kuunnelmasarjan voittaja kunnostautui myös podcast-kilpailussa: Timo Metsäjoki sai ”Päivystävällä leikkurillaan” toisen kunniamaininnan. Toisen otti Ville Syrjälän ”Kaljan mittainen koulu”, joka oli myös yleisön suosikki.

Dokumentti-, kuunnelma- ja podcast-sarjojen kilpailutöitä kuullaan Radio Moreenin Verstaalla kevään kuluessa.

Tärkeä näytön paikka urapolulla

Vuodesta 2000 järjestetty Radiofestivaali on alan opiskelijoiden ja ammattilaisten tärkeä kohtaamispaikka, jonka aiemmista osallistujista moni on tänään radioalan tunnettu ammattilainen.

Radiofestivaalien anniksi osallistujille eivät jää vain sinänsä erittäin tärkeä palaute ja tuotepalkinnot, vaan palkinnot voivat antaa melkoisen potkun uralla eteenpäin. Esimerkiksi dokumenttisarjan voittaja saa palkinnoksi harjoittelupaikan Ylen dokumenttiryhmästä. Nyt kun voittaja muodostui kolmen tekijän ryhmästä, on harjoittelupaikka luvassa kaikille kolmelle. Juontajakilpailun voittaja puolestaan pääsee harjoittelemaan YleX:lle.

Tänä vuonna Radiofestivaalit järjestettiin Tampereella yliopistokampuksella. Järjestäjinä olivat Tampereen yliopiston Radio Moreeni, Voionmaan koulutuskeskus, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Äänipolku ry. Ensi vuonna Radiofestivaali järjestetään Helsingissä.

Lisätietoa Radiofestivaaleista löytyy osoitteesta www.radiofestivaali.fi