NASAn astronautti Charles Camarda: ”Ihmisluontoon kuuluu Marsin asuttaminen” | Radio Moreeni 98,4 MHz

NASAn astronautti Charles Camarda: ”Ihmisluontoon kuuluu Marsin asuttaminen”

NASAn on tarkoitus asuttaa Mars-planeetta ensi vuosikymmenen aikana. Erikoisen haasteelliseen projektiin tarvitaan poikkeuksellisia ratkaisuja.

Charles Camarda (keskellä) vieraili maaliskuussa TAMKissa.
Kuva: Marko Lehtimäki

NASAn astronautti ja innovaatioiden erityisasiantuntija tohtori Charles Camarda on kehittänyt Epic Challenge -ohjelman, jossa NASAn tieteilijät tekevät yhteistyötä suomalaisten opiskelijoiden kanssa vastatakseen Mars-matkailun haasteisiin. Punaiselle planeetalle pääseminen tosin on jo itsessään tarpeeksi haasteellista.

“Ongelmia ratkottavaksi löytyy muun muassa siitä, miten pitää ihmiset terveinä kuusi vuotta kestävän matkan aikana magneettikentän ulkopuolella ja miten saada ruoka riittämään matkan ajaksi”, Camarda kertoo.

Mutta miksi Mars pitäisi ylipäätään asuttaa? Tohtori Camardan mukaan ihmisluontoon yksinkertaisesti liittyy tietyntapainen halu tutkimusmatkailuun, oli kyseessä sitten vuorikiipeily tai uusien planeettojen asuttaminen.

“Vaikka ohjelman aihepiirinä on Marsin asuttaminen, sen tuloksina syntyy uudenlaisia innovaatioita ja uutta teknologiaa, joita taas on mahdollista laittaa käytäntöön myös maapallolla eikä vain avaruudessa”, Camarda muistuttaa.

Yhteistyössä TAMKin kanssa

Tohtori Camarda ja Tampereen ammatikorkeakoulu ovat tehneet yhteistyötä Epic Challenge -ohjelman parissa keväästä 2016. Charles Camarda kävi Tampereella maaliskuun lopussa luennoimassa ohjelmasta.

Tohtori Camardan mukaan ohjelman idea on inspiroida opiskelijoita heittäytymään sellaisten ongelmien pariin, jotka ovat olleet haasteellisia jopa NASAlle. Tamperelaiset opiskelijat ovat tämän kevään aikana muun muassa paneutuneet siihen, miten ruokahuolto Marsissa toteutetaan.

Epic Challenge -ohjelmassa ei välttämättä ole tarkoitus ratkaista ongelmia, vaan pikemminkin opettaa opiskelijoita siihen millä tavoin erityisen vaikeita haasteita tulisi lähestyä. Camardan mielestä Epic Challenge -ohjelman ydin onkin ohjata opiskelijoita luovuuteen ja innovointiin, ja näin ollen edistää teknologian kehitystä kokonaisuutena.

Toimittaja: Marko Lehtimäki