Marja Makarow: Tieteenalojen rajat ylittävälle tutkimukselle on valtava tarve | Radio Moreeni 98,4 MHz

Marja Makarow: Tieteenalojen rajat ylittävälle tutkimukselle on valtava tarve

Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow pitää vuoden 2019 alusta toimintansa aloittavaa uutta korkeakouluyhteisöä maan tärkeimpänä yliopistopoliittisena hankkeena, joka tulee herättämään kiinnostusta myös laajemmin Euroopassa. Tieteenaloja yhdistävässä korkeakouluyhteisössä Makarow katsoo erittäin oleelliseksi yhteiskuntatieteellisen ja humanistisen asiantuntemuksen.

Marja_Makarow

Marja Makarow innostuu uudesta – asioista, joihin ei ole syntynyt rutiinia, vaan joista voi oppia jotakin. (Kuva: Jonne Renvall)

”Ratkaisut, joita esimerkiksi teknologinen tai lääketieteellinen tutkimus tarjoavat, eivät yksin riitä, vaan ihmisten pitää myös omaksua nämä ratkaisut. Yhteiskunta- ja humanististen tieteiden tutkijat tietävät, miten yhteiskunta toimii ja ihmiset käyttäytyvät. Tieteenalojen yhteistyö tarjoaa loistavia mahdollisuuksia”, Marja Makarow sanoo.

Hän painottaa tutkimuksen vaikuttavuuden merkitystä. ”Vaikuttavuudella ei tarkoiteta start upeja ja patentteja, vaan vaikuttavuus toteutuu eri tieteenaloilla niille luonteenomaisella tavalla. Toivoisin, että tutkijat itse pohtisivat, millaisia vaikuttamispolkuja heidän tutkimuksellaan on.”

Makarow pitää tärkeänä, että liikkuvuutta yliopiston ja yritysmaailman välillä edelleen vahvistetaan. Tohtorintutkintoja tehdään noin 2000 vuodessa, eikä korkeakouluissa ole tarjolla näin paljon työpaikkoja. ”Tohtoreiden pitää liikkua enemmän elinkeinoelämän ja julkisen hallinnon tehtäviin. Tampere3-korkeakouluyhteisö voi jo opiskeluvaiheessa avata näitä polkuja esimerkiksi harjoittelupaikoin elinkeinoelämään ja muualle yhteiskuntaan.”

Tampereen korkeakoulusäätiön tarkoitus on yhdistää Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto uudeksi säätiöyliopistoksi vuonna 2019 sekä harjoittaa ammattikorkeakoulutoimintaa Tampereen ammattikorkeakoulun omistajana.

Toimittaja: Pia Sivunen