Linda Soikkeli: Sote-näkökulma on tärkeä uudessa korkeakouluyhteisössä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Linda Soikkeli: Sote-näkökulma on tärkeä uudessa korkeakouluyhteisössä

Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen jäsen, Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Linda Soikkeli tarkastelee asioita hallituksessa erityisesti opiskelijoiden, tutkijoiden ja soten näkökulmasta. Hän uskoo Tampere3-korkeakouluyhteisössä syntyvällä oppilaitosten kytköksellä ja keskusteluyhteydellä olevan vaikutusta aina potilaan saumattomiin palveluketjuihin saakka.

Linda Soikkeli

”Huippuyliopisto tarvitsee huippututkimusta ja huippuopetusta, mutta myös huippukulttuuria, ja sitä luo jokainen omalla panoksellaan”, Linda Soikkeli sanoo. (Kuva: Pia Sivunen)

Linda Soikkelin mielestä sote-näkökulma on erittäin tärkeä tässä uudessa korkeakouluyhteisössä, koska nyt saamme ensimmäistä kertaa kytköksen ammattikorkeakoulun ja yliopistojen välillä niin varhaisessa vaiheessa kuin se on mahdollista.

”Jos hyvää keskusteluyhteyttä ei rakenneta jo alkuvaiheessa, voi syntyä kommunikaatiokuiluja sosiaali- ja terveydenhuollossa. Jos kommunikaatiokuilu vaikkapa lähihoitajan, sairaanhoitajan, lääkärin ja terapeutin välillä syntyy, niin potilas ei saa sitä palvelua, jota hän tarvitsee. Hoitopolut ja palveluketjut eivät toimi sujuvasti ja asiakaslähtöisesti, mikä on sote-uudistuksen tavoite. Me pystymme tässä korkeakouluyhteisössä aivan uudella tavalla rakentamaan ymmärrystä näiden eri ammattiryhmien välillä kunnioittamalla kunkin erilaisuutta ja ymmärtämällä, mitä hyvää saadaan sillä, että tehdään yhdessä työtä potilaan hyväksi”, Soikkeli sanoo.

Linda Soikkeli toivoo käytännön sairaala- ja terveyskeskusmaailmaa osaksi oppimispolkua. ”Silloin jokainen näkee sen aidon tarpeen, joka potilaalla ja henkilökunnalla on sote-järjestelmässä. Silloin ei jäädä omiin akateemisiin poteroihin miettimään, että miten se minun luentoni ja sinun opetussuunnitelmasi ovat erilaisia, vaan ajatellaan sitä, ketä varten me tässä opetamme ja tutkimme.”

Toimittaja: Pia Sivunen