Leikissä tärkeintä on prosessi, ei lopputulos | Radio Moreeni 98,4 MHz

Leikissä tärkeintä on prosessi, ei lopputulos

Leikki on lapsen elämä, sanoo lastentarhanopettaja ja varhaiskasvatuksen väitöstutkija Hanna Hjelt. Leikkiminen ei ole tavoitesuuntautunutta, vaan tärkeintä on prosessi, mikä voi olla yksi syy siihen, ettei aikuinen leiki samalla tavalla kuin lapsi. Leikkimällä lapsen on mahdollista testata erilaisia asioita ja rooleja turvallisessa leikin kehyksessä.

Aikuisella on monia mahdollisia rooleja, joiden kautta hän voi osallistua lapsen leikkiin mukaan. Aikuisen rooli riippuu lapsen iästä ja leikin tilanteesta. Aikuinen voi olla leikin mahdollistaja, osallistuja tai tarkkailija. Etenkin pienemmät lapset ilmaisevat paljon ajatuksiaan ja tuntemuksiaan leikin kautta, joten aikuinen voi saada leikin havainnoinnista irti enemmän kuin keskustelusta lapsen kanssa.

Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlanäyttely

Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlanäyttely esittelee kuvia vuosien varrelta ja kutsuu lasta ja aikuista ihmettelemään asioita yhdessä. (Kuva: Jenni Rintala)

Aikuisen on mahdollista laskeutua lapsen tasolle Lastenkulttuurikeskus Rullassa järjestettävän Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlanäyttelyn kautta. Näyttelyn voi kulkea toiminnallisen pelipolun halki ja polun varrella voi esimerkiksi hypätä television sisään ja kokeilla juontajan roolia. Valokuvat Pikku Kakkosesta vuosien varrelta puhuttelevat sekä lasta että vanhempaa yhteisen lastenkulttuuriperinnön ja sen sisältämien kertomusten kautta.

Toimittaja: Jenni Rintala