Lääketiede ja sairauksien hoito mullistumassa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Lääketiede ja sairauksien hoito mullistumassa

Tautien mekanismeja aletaan vihdoin ymmärtää, mikä vaikuttaa myös siihen, miten potilaita hoidetaan. Nämä suuret muutokset haastavat ja pitävät tutkimusta ja opetusta vireänä Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnassa. Dekaani Tapio Visakorpi johtaa tätä Tampereen yliopiston suurinta tiedekuntaa.

Tapio Visakorpi

Tapio Visakorpi yrittää dekaanin tehtävien lisäksi myös osallistua tutkimusryhmänsä työskentelyyn ainakin siinä määrin, että pysyy sen kuulumisista perillä. Kuva: Miika Ronkainen

”Lääketiede ja hoito ovat mullistumassa. Alamme vihdoinkin ymmärtää tautien oikeita mekanismeja ja sitä, mistä niissä on kysymys”, Tapio Visakorpi sanoo. ”Tämä muuttaa aika paljon sitä, miten potilaita hoidetaan. Eräs piirre on niin sanottu yksilöllistetty hoito. Alamme ymmärtää enemmän yksilöllisiä eroja sairauksissa ja sitä kautta uudentyyppisiä hoitoja ja hoitokäytänteitä. Meneillään olevassa muutoksessa mukana olo on tiedekuntamme suuri haaste.”

Tiedekunnasta valmistuu lääkäreitä ja biotieteiden maistereita. Lääkärit voivat jatkaa pätevöitymistään esimerkiksi erikoislääkärikoulutuksessa tai yleislääketieteen erityiskoulutuksessa. Tiedekunnan tärkein partneri on Tampereen yliopistollinen sairaala Tays, jossa lääkäriopiskelijat harjoittelevat käytännön työtä. Erikoislääkärikoulutukseen kuuluu useita vuosia yliopistosairaalapalvelua, ja myös tutkimuksessa tehdään yhteistyötä.

Taysiin tutkimuksiin kutsuttu saattaa häkeltyä mahdollisesta lääkärikandidaattien osallistumisesta tutkimukseen. Tapio Visakorpi kehottaa jättämään arkailun sikseen. ”Silloinhan tutkimuksessa on mukana tavallista enemmän asiantuntemusta”, hän huomauttaa.

Toimittaja: Pia Sivunen

• Kuuntele tallenteitamme