Kuntavaaleissa pärjää olemalla yhteistyökykyinen ja hyvä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Kuntavaaleissa pärjää olemalla yhteistyökykyinen ja hyvä

Kuntatutkija ja kunnallispolitiikan asiantuntija Jenni Airaksisen mukaan vaalihumu kuntavaalien ympärillä on ollut rauhallista. Vaalimainoksia on näkynyt katukuvassa ja mediassa vasta melko myöhään.

Airaksisen mukaan kuntavaalihumun hitaaseen syttymiseen voi olla syynä koko kampanjointikulttuurin muutos, johon ovat vaikuttaneet sekä sosiaalisen median yleistyminen että rahankäytön muuttuminen. ”Osa kampanjoinnista ei ole enää niin kallista. Ennen on voitu katsoa, kuinka paljon euroja tarvitaan läpimenoon, mutta nykyään nämä yhtälöt ovat muuttuneet”, Airaksinen sanoo.

Airaksisen mukaan muutos on demokratian kannalta hyvä, sillä enää ääniä ei pysty ostamaan pelkästään rahalla. Näkyvyyttä tehdään keskustelemalla aktiivisesti erilaisilla foorumeilla sekä olemalla näkyvä, asiallinen, yhteistyökykyinen ja yksinkertaisesti hyvä.

Vaikka kampanjointikulttuuri on muuttunut, ei kampanjointia kannata Airaksisen mukaan kokonaan unohtaa. Parhaaseen lopputuloksen pääsee edelleen sellainen ehdokas, joka jaksaa olla näkyvillä ja kuuluvilla mahdollisimman laajasti erilaisilla kentillä läpi koko kampanjoinnin ja vaaleja edeltävän ajan.

Toimittaja: Jenni Rintala

• Kuuntele tallenteitamme