Kuntatutkijan mukaan kuntavaaleissa puolueen merkitys äänestäjälle on pieni | Radio Moreeni 98,4 MHz

Kuntatutkijan mukaan kuntavaaleissa puolueen merkitys äänestäjälle on pieni

Kuntavaalien ennakkoäänestäminen alkoi tänään, joten on korkea aika ottaa selvää kuntavaalien teemoista ja valtakunnan politiikan vaikutuksesta niihin.

Kuntavaalit lähestyvät.

Vaalimainokset ovat ilmestyneet Tampereen katukuvaan. (Kuva: Hanna Hietikko)

Valtakunnan politiikan ja hallitus-oppositio -asetelman vaikutus kuntavaaleissa ei ole ilmeistä. Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan lehtori Jenni Airaksisen mielestä on jopa tylsää vetää valtakunnallisia aiheita mukaan paikallisen tason vaaleihin.

”Kuntavaaleissa äänestetään ensisijaisesti henkilöä, ei puoluetta. Tärkeää on löytää samanmielinen ehdokas”, Airaksinen sanoo.

Airaksisen mukaan puolue ei juuri sido ehdokkaita. Esimerkiksi Tampereella ratikasta äänestettäessä nuoret valtuutetut äänestivät sen puolesta. Puolueen sijaan ikä oli merkittävämpi tekijä päätöksessä.