Keittokirjojen ohjeista voi löytää kertojan – kirjallisuudentutkijan mielestä ”reseptillä ja kertomuksella on monia yhteyksiä” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Aikaisemmin ruokareseptit muistuttivat pieniä tarinoita. Kaunokirjallisuus lainaa keitto-ohjeiden kieltä ja rakenteita.

Jyväskylän yliopiston kirjallisuudentutkija Juri Joensuu on analysoinut, miten novellit, romaanit ja runot hyödyntävät reseptimuotoa. Reseptejä jäljitellään esimerkiksi humoristisissa, dystooppisissa ja satiirisissa teksteissä. Reseptimäisen muodon avulla teksti voi kertoa muustakin kuin ruoasta.

Kuva: Riku Rantala

”Reseptillä ja kertomuksella on monia yhteyksiä. Molemmat ovat kielellisesti välitettyjä, ketjuuntuneiden tapahtumien kuvauksia. Väittäisin myös, että reseptillä on aina jonkinlainen kertoja”, Juri Joensuu kertoo Roskaposteja ja ruokalistoja -ohjelmassa.

Tavallista reseptiä ei kuitenkaan yleensä pidetä kertomuksena. Joensuun mukaan kaunokirjallisuudessa tapahtumat kerrotaan useimmiten imperfektissä.

”Sen sijaan resepti tavoittelee todellisia tapahtumia, jotka tapahtuvat tulevaisuudessa. Resepti on muodoltaan potentiaali.”

Reseptit alkoivat nykyaikaistua 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa.

”Sitä ennen suomalaisissa keittokirjoissa reseptit olivat pieniä tarinoita”, kertoo Maarit Knuuttila. Hän on tutkinut ruokakulttuuria ja kirjoittanut muun muassa tietokirjan Kauha ja kynä – Keittokirjojen kulttuurihistoriaa.

Nykyään reseptit ovat ”kauppalistamaisempia”, sillä raaka-aineet luetellaan erikseen. Aikaisemmin ne saatettiin kertoa muun tekstin lomassa. Myös mittayksiköt ovat vakiintuneet ja tarkentuneet.

”Resepteistä täytyy aina jättää väistämättä pois tiettyjä asioita. Muuten yksi resepti voisi olla pienen kirjan kokoinen”, Knuuttila sanoo.

Toimittaja: Juho Kankaanpää