Kakkulautanen opettaa, että ”happiness is a piece of cake” – yliopistonlehtori Maria Mäkelä vertaa sisustustekstejä hyggeviltteihin | Radio Moreeni 98,4 MHz

Käyttö- ja koriste-esineet kertovat, millaista on hyvä elämä ja miten sen voi saavuttaa.

Opetuksia ja muita arkisia tekstejä painetaan käyttö- ja koriste-esineisiin, kuten astioihin, sohvatyynyihin ja jopa suihkuverhoihin. Useimmiten englanninkieliset tekstit puhuttelevat ”sinua”.

Yleisen kirjallisuustieteen yliopistonlehtori Maria Mäkelä on analysoinut sisustustekstejä niin & näin -aikakauslehdessä. Hänen mielestään ylimalkaiset opetukset ovat sukua self help -kulttuurille ja uuskonservatismille. Ne ohjaavat lukijan huomion omaan itseensä ja välittömään nykyhetkeen.

Kuva: Riku Rantala

”Sisustustekstit ovat kuin hyggevilttejä, joiden sisään kääriydytään. Näillä lempeillä, ihanilla, turvallisilla ja arkipäiväisillä teksteillä pystyy suojaamaan itsensä paljon ahdistavimmilta teksteiltä, jota kertovat ilmastonmuutoksesta, nälänhädästä ja äärioikeiston noususta”, Mäkelä sanoo Roskaposteja ja ruokalistoja -ohjelmassa. ”Hygge” on taskankielinen sana, joka viittaa kotoiluun ja arkisiin mukavuuksiin.

Opetuksien lisäksi esineisiin voidaan painaa yksittäisiä sanoja. Kahvikupissa lukee ”coffee” ja leipäkorissa ”leipä”. Mäkelän mukaan kyse on vastareaktiosta.

”Postmodernismi opetti meille, että kaikki merkitykset ovat suhteellisia, eikä kieli takuuvarmasti viittaa todellisuuteen. Sisustustekstit ovat uusvilpitöntä metamodernismia, jossa merkitys kiinnitetään esineeseen ja merkityksen liike pysäytetään.”

Myös ohjelmasarjan aikaisemmat jaksot voi kuunnella Soundcloudista: Roskaposteja ja ruokalistoja

Toimittaja: Juho Kankaanpää