Hypokoira tuo turvaa diabeetikon arkeen | Radio Moreeni 98,4 MHz

Hypokoira tuo turvaa diabeetikon arkeen

Hypoglykemia eli matala verensokeri voi aiheuttaa diabeetikolle tajuttomuuden tai sokin ja johtaa jopa kuolemaan. Aina diabeetikko ei itse havaitse hypoglykemian oireita. Varsinkin lapsella kaverit ja leikit voivat viedä huomion niin, että verensokeri laskee liikaa. Hypokoira sen sijaan ei päästä tilannetta kehittymään vaaralliseksi. Koulutettu hypokoira haistaa diabeetikkokaverinsa verensokerin vaihtelut ja ilmaisee ne.

Hypokoirat Sasu ja Nasse_pieni

Sokerit ovat kohdallaan. Elleivät olisi, ei Nasse loikoilisi, vaan tökkisi Sasua ja muistuttaisi verensokerin mittauksesta. (Kuva: Pia Sivunen)

Koulutettu hypokoira haistaa matalan verensokerin ja muutenkin sokeriarvojen heilahtelut. Se myös ilmaisee ne ja osaa tuoda esimerkiksi välipalaa tai mehua verensokerin kohottamiseksi.

Tamperelaiset Ulla Mustajoki ja Milla Väisänen ovat kouluttaneet koiransa Cocon ja Nassen hypokoiriksi. Vaikka diabeetikkopojat, Mustajoen 12-vuotias Aapo ja Väisäsen 7-vuotias Sasu osaavat hyvin seurata ja huolehtia verensokeristaan, tuovat koirat helpotusta ja lisäturvaa arkeen. Vaikkeivät koirat vielä aivan sataprosenttisen luotettavia olekaan, ne ovat jo osoittaneet osaamisensa.

Diabeetikkolapsi saattaa kokea äidin huomauttelun verensokerin mittauksista helposti nalkutuksena. Kun koira sen sijaan tulee tökkäisemään kuonollaan, siihen on vaikea reagoida muuten kuin myönteisesti.

Toimittaja: Pia Sivunen