Hotellien kummitustarinat taipuivat kirjaksi – ”Aaveiden persoonallisuus yllätti” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Jokaisella majapaikalla, myös tamperelaisella Grand hotel Tammerilla, on oma henkensä. Tammerissa pitää vahtia entinen hovimestari Grobowski ja hotellin entinen johtaja. Tietokirjailija Tiina Hautala kiersi suomalaisia hotelleja ja keräsi aavekertomuksia, vaikka häntä pelottavat aaveet.

Tiina Hautala törmää kummitustarinoita metsästäessään myös muihin mielenkiintoisiin tarinoihin. (Kuva: Teresia Jokinen)

Suomalaisissa majapaikoissa asustavat aaveet ovat kirjailija Tiina Hautalan mukaan yllättäen hyvin persoonallisia. Helsingin Glo Hotel Artin kummitus pelkää pimeää ja sytyttelee valoja vihellellen. Hotelli Punkaharjulla aaveet melskaavat pesemällä kainaloitansa. Tampereella Grand Hotel Tammerissa entinen hovimestari Grobowski pitää kuria yllä ja ilmoittaa itsestään voimakkaalla partaveden tuoksulla. Tammerissa voi tavata myös entisen hotellin johtajan, insinörskäksi kutsutun rouvan.

Pääasiassa hotellien henkilökunta kertoi Hautalalle kertomuksia kummituksista. Asiakkaillekin toki tarinoita kerrotaan, mutta yleensä ainoastaan kysyttäessä. Itse Hautala ei onnekseen kohdannut yhtään aavetta. ”Toki näissä paikoissa (kirjan hotelleissa) on ollut hyvin kiehtovia tunnelmia”, Hautala kertoo.

Hautala on kokenut aavetutkija: erilaisia tarinoita hän on kerännyt yli 10 vuotta. Hotellien henget – kummitustarinoita suomalaisista majapaikoista julkaistiin 25. lokakuuta 2017. Hautalan haalimia aavetarinoita on painettu aikaisemmin kahdeksi kirjaksi: Aaveiden kaupunki – kummitustarinoita Vaasasta ja Aaveiden Pohjanmaa – kummitustarinoita mailta ja meriltä.

Toimittaja: Teresia Jokinen