Gekoista, simpukoista ja mustekaloista apua elektroniikkaan ja robotiikkaan | Radio Moreeni 98,4 MHz

Gekoista, simpukoista ja mustekaloista apua elektroniikkaan ja robotiikkaan

Gekkojen jalkakarvojen ja simpukoiden inspiroimia liimapintoja voidaan hyödyntää elektroniikassa, mustekalojen pehmeät rakenteet inspiroivat taas pehmorobotiikkaa.

Apulaisprofessori Veikko Sariola tutkimuslaboratoriossa TTY:llä (Kuva: Tuuli Lång)

Apulaisprofessori Veikko Sariola Tampereen teknillisen yliopiston systeemitekniikan laitokselta on perehtynyt tutkimuksessaan siihen, kuinka eläinmaailman ideoita voi hyödyntää elektroniikassa ja robotiikassa. ”Se on sellainen nyrkkisääntö, että jos eläin pystyy siihen, niin me voidaan tehdä se myös jotenkin keinotekoisesti”, Sariola sanoo.

Gekkojen jalkakarvojen puumainen mikro- ja nanorakenne mahdollistaa gekon kiipeämisen seiniä pitkin. Simpukat taas pystyvät liimapintansa ansiosta kiinnittymään vaikka laivan pohjaan. Nämä ominaisuudet ovat hyödynnettävissä elektroniikkaan. Mustekalat, erityisesti tursaat taas pystyvät ujuttautumaan hyvin pienistä koloista. Tästä ominaisuudesta on apua pehmorobotiikassa esimerkiksi kirurgiaa ajatellen.

Radiojuttu aiheesta kuultiin Radio Moreenin Verstas-ohjelmassa perjantaina 30.9.2016.

Toimittaja: Tuuli Lång