Entisaikojen joulu herää henkiin Museo Milavidassa – ”Näkökulmana on herrasväen joulu erityisellä saksalaistwistillä” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Harva on kuullut Nottbeckin perheestä, mutta Museo Milavidassa heidän maailmansa aukenee tämän päivän tamperelaisille. Joulun alla Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit –näyttely kertoo 1800-luvun joulunvietosta.

Tutkija Mari Lind kertoo, että 1800-luvulla julkaistiin paljon joululehtiä. (Kuva: Teresia Jokinen)

Museo Milavidassa raikaa Hoosianna. Tutkija Mari Lindin mukaan Hoosianna vie suomalaisten mielet oitis joulutunnelmaan. Näsilinnassa sijaitseva Milavida on valmistautunut jouluun pukemalla Nottbeckeistä kertovan näyttelynsä joulutunnelmaan sopivaksi.

”Näkökulmana on herrasväen joulu 1800-luvun loppupuolella, vielä erityisellä saksalaistwistillä, sillä Nottbeckit olivat Baltian saksalaisia”, kertoo Lind.

Nottbeckien elämäntyyli ei muistuttanut tavallisten tamperelaisten elämää. Siksi jouluakin vietettiin hiukan komeammissa tunnelmissa kuin tavallisissa työläisperheissä. Nottbeckien jouluperinteet eivät kuitenkaan eroa niinkään nykyajan joulunviettotavoista: joulukuusi koristeltiin, ja lapset saivat hienoja lahjoja.

”Useimmat jouluperinteistä ovat sellaisia, että yläluokka otti ne käyttöön ensin, ja sitten ne vähitellen yleistyivät muun kansan keskuudessa”, selvittää Lind.

Toimittajat: Larissa Bister ja Teresia Jokinen