Dokumenttielokuva kertoo sotarikollisen tarinan – vankilatuomio ei poistanut tunnontuskia | Radio Moreeni 98,4 MHz

Bosnialainen sotarikollinen Esad Landzo tuomittiin Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa, ja hän istui rangaistuksensa suomalaisessa vankilassa. Anteeksiantamaton kertoo hänen tarinansa.

Anteeksiantamattoman teemoina ovat sovitus, pahuus ja anteeksianto. (Kuva: Sami Parkkinen/Kinocompany)

Kun Esad Landzo oli 19-vuotias, hänet värvättiin vanginvartijaksi Bosnian sodan aikaiselle vankileirille. Muutaman kuukauden aikana valta sokaisi nuoren miehen, ja hän syyllistyi hirmutekoihin, joista kantaa syyllisyyttä lopun ikäänsä.

Landzo istui tuomionsa Suomessa. Vankilasta vapauduttuaan menneisyyden haamut ja tunnontuskat eivät jättäneet häntä enää rauhaan. Jäljelle jäi yksi vaihtoehto: pyytää anteeksiantoa.

Anteeksiantamattoman tuottaja Ari Matikainen kertoo, että pahantekijästä oli haastavaa lähteä tekemään elokuvaa. Matikaisen mukaan on kuitenkin tärkeää aukaista myös pahantekijän maailmaa.

”Meidän on helpompi samaistua uhrien kohtaloihin ja tarinoihin kuin yrittää ymmärtää, miksi jostakusta tuli pahantekijä”, Matikainen toteaa. Ymmärtäminen on kuitenkin Matikaisen mukaan ainoa keino, jolla pahuuteen ajavan mekanismin voi pysäyttää.

Matikaisen mukaan elokuvan päähenkilöä tärkeämpi on sen aihe: voiko sotarikosta saada koskaan anteeksi, tai miten rikoksia pitäisi ylipäätään sovittaa.

”Nämä ovat sellaisia kysymyksiä, joita tuli myös henkilökohtaisella tasolla mietittyä”, Matikainen toteaa.

Toimittaja: Larissa Bister