Ammattiopisto Luovissa opiskelijat laittavat kotiruokaa ja kastelevat kukkia | Radio Moreeni 98,4 MHz

Ammattiopisto Luovissa opiskelijat laittavat kotiruokaa ja kastelevat kukkia

Luovin Valma-koulutus auttaa nuorta selvittämään, mille alalle hän haluaa suuntautua peruskoulun jälkeen. Telma-koulutus on suunnattu kaikista eniten tukea tarvitseville opiskelijoille. Valma ja Telma valmentavat nuorta työelämään ja auttavat pärjäämään itsenäisesti arjessa. Luovin Tampereen yksikössä voi opiskella molempia koulutuksia.

Valma-opiskelijat laittavat ruokaa arjen taitojen ja hyvinvoinnin vahvistamisen tunnilla. (Kuva: Leena Penttilä)

16-vuotias Kimmo Kursi pitää opiskelustaan Telmassa. Jacinta Siitonen, 16, on oppinut Valma-koulutuksen kautta työskentelemään Koivistonkylän Prismassa. Jimi Ristilä, 16, haluaisi Valma-opintojensa jälkeen kouluttautua kokiksi tai suuntautua logistiikka- tai siivousalalle.

Telman eli työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen erityisopettaja Päivi Kontiainen kertoo, että Telman opiskelijalla voi olla esimerkiksi näkö- tai kuulovamma, kehitysvamma tai autismi. Telmassa opiskellaan yksilöllisesti ryhmässä. ”Jokaisella opiskelijalla on henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Kaikki ovat kuitenkin samassa ryhmässä”, Kontiainen kertoo.

Valma eli peruskoulutukseen valmentava koulutus auttaa nuorta peruskoulun jälkeisessä urapolun valinnassa. Ammatillisen erityisopettajan Leena Penttilän mukaan opiskeluun kuuluu arjen taitojen ja hyvinvoinnin opintoja itsenäistä elämää varten. Tällaisina päivinä opiskelijat laittavat kotiruokaa, pesevät pyykkiä ja siivoavat.

Valman opiskelijat tutustuvat työelämään ja oppisopimuskoulutuksiin kerran viikossa. Tällä hetkellä ryhmä käy työskentelemässä Koivistonkylän Prismassa. ”Tällä tavalla saadaan jokaiselle tuettu työelämäkokemus”, Penttilä sanoo.

Toimittaja: Teresia Jokinen

Kuuntele