Ajasta ikuisuuteen – tusina totuutta historiasta | Radio Moreeni 98,4 MHz

Ajasta ikuisuuteen – tusina totuutta historiasta

Radio Moreenissa alkaa keskiviikkona 7.9. keskustelusarja, jonka 12 osassa tarkastellaan menneitä aikoja useista näkökulmista ja kuullaan kummiakin: onkohan mikään – ainakaan ihminen – loppujen lopuksi muuttunut viimeiseen pariin tuhanteen vuoteen?

Ohjelmasarja on toteutettu yhdessä Tampereen yliopiston tutkimuskeskus Triviumin kanssa, ja keskustelijat ovat pääasiassa Triviumin asiantuntijoita. Heidän tutkimuksistaan selviää, että useat asiat ja ilmiöt, joiden kuvittelemme syntyneen omalla ajallamme, esiintyivät jo antiikin ajan Roomassa. Kuuntele esimerkiksi keskusteluja siitä, miten isät hoitivat lapsiaan keskiajalla, miten erilaisuuteen suhtauduttiin, kuinka sairaat ja vammaiset hoidettiin ja miten elettiin ja kommunikoitiin monikulttuurisissa yhteiskunnissa. Kulttuurit ovat törmänneet ennenkin, mitä siitä on seurannut? Pääset tutustumaan myös suureen massaliikkeeseen, ristiretkiin.

Ajasta ikuisuuteen – tusina totuutta historiasta kuullaan Radio Moreenissa 7.9. alkaen keskiviikkoisin klo 17.30. Keskiviikon jaksot kuullaan uusintana sunnuntaisin klo 11.30.

Ohjelmasarjaan kuuluu kaksitoista puolituntista jaksoa. Ne tulevat kuultaviksi myös internetiin osoitteeseen soundcloud.com/radio_moreeni

Ohjelman toimittavat Pia Sivunen ja Riitta Yrjönen.

Ke 7.9. Miksi vanhempien aikojen tutkimus on tärkeää?
Keskustelijoina ovat dosentti, vararehtori Katariina Mustakallio ja tutkimuskeskus Triviumin johtaja, professori Christian Krötzl Tampereen yliopistosta. Toimittajana Pia Sivunen.

Ke 14.9. Miehet, naiset ja arjen historia, Keskustelijoina ovat tutkijat Sari Katajala-Peltomaa ja Raisa Toivo Tampereen yliopistosta.
Toimittajana Pia Sivunen.

Ke 21.9. Lapsuus ja perhe. Keskustelijoina ovat yliopisto-opettaja Ville Vuolanto ja tutkija Tiina Miettinen Tampereen yliopistosta. Toimittajana Riitta Yrjönen.

Ke 28.9. Vammaisuus, mielenterveys ja lääketieteen sosiaalihistoria. Keskustelijoina ovat tutkijat Riikka Miettinen ja Jenni Kuuliala Tampereen yliopistosta. Toimittajana Riitta Yrjönen.

Ke 5.10. Kirkko ja uskonto arjessa. Keskustelijoina ovat tutkijat Jussi Hanska ja Ella Viitaniemi Tampereen yliopistosta. Toimittajana Riitta Yrjönen.

Ke 12.10. Toiseus ja marginaaliryhmät. Keskustelijoina ovat tutkija Marja-Leena Hänninen Tampereen yliopistosta ja Tukholman yliopiston professori, Tampereen yliopiston vierailijaprofessori Marko Lamberg. Toimittajana Riitta Yrjönen.

Ke 19.10. Monikulttuurisuus. Keskustelijoina ovat tutkijatohtori Miikka Tamminen ja väitöskirjatutkija Lauri Uusitalo Tampereen yliopistosta.
Toimittajana Pia Sivunen.

Ke 26.10. Liikkuvuus ja vaikutteiden leviäminen. Keskustelijoina ovat tutkija Maija Ojala Tampereen yliopistosta ja Tukholman yliopiston professori, Ostia-tutkimusryhmän johtaja Arja Karivieri.
Toimittajana Riitta Yrjönen.

Ke 2.11. Kulttuurien väliset konfliktit. Keskustelijoina ovat tutkija Jaakkojuhani Peltonen ja yliopistonlehtori Sini Kangas Tampereen yliopistosta. Toimittajana Pia Sivunen.

Ke 9.11. Vallan legitimointi. Keskustelijoina ovat tutkijat Miia Ijäs ja Jussi Rantala Tampereen yliopistosta. Toimittajana Pia Sivunen.

Ke 16.11.
Monikielisyys. Keskustelijoina ovat professorit Päivi Pahta ja Jukka Tyrkkö Tampereen yliopistosta. Toimittajana Pia Sivunen.

Ke 23.11. Kommunikaatio ja informaationhallinta. Keskustelijoina ovat tutkijatohtori Tapio Salminen ja tohtorikoulutettava Sanna Joska Tampereen yliopistosta. Toimittajana Pia Sivunen.