Aila Svart on joka päivä prinsessa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Aila Svart on joka päivä prinsessa

Romaninaisen hame saattaisi heittää tottumattoman nokilleen. Keventämätön hame kun painaa 8–10 kiloa. Muutkin asuun liittyvät luvut ovat suuria – puhutaan sitten kankaiden metrimääristä tai euroista. Romaninaiselle hänen asunsa on paljon muutakin kuin vain vaate.

Aila Svart

Aila Svartin osaavissa käsissä röijy syntyy noin kolmessa tunnissa. Kuvassa näkyvät röijyt ovat hänen tekemiään. (Kuva: Pia Sivunen)

Suomen romanien vaatetuksen alkuperä saattaa yllättää. Aikoinaan oli kierteleviä mustalaisia, jotka pyysivät taloista yösijaa töitä vastaan. Talojen emännät saattoivat antaa romaninaisille hameita ja röijyjä eli paitoja. Näistä pussihihaisista, ylös asti napitetuista paidoista ja leveillä poimeilla olleista hameista lähti kehittymään romaninaisen asu.

Asun ompelemisen taitava Aila Svart kertoo röijyyn uppoavan kolme metriä kangasta. Hameeseen tarvitaan 9 metriä samettia sekä saman verran välikangasta ja vuorikangasta. Röijyissä käytetään muun muassa paljetti- ja kivikankaita, joita haetaan Dubaista ja Istanbulista.

Romaninaisen hameen keskihinta on noin 700 euroa. Röijyjen hinnat vaihtelevat materiaalien mukaan. Käsistään kätevä säästää siis hyvät rahat, kun hänen ei tarvitse maksaa tekopalkkioita. ”Jos samassa talossa on vaikka kolme, neljä tyttöä, niin kyllä niiden vaatettamiseen aikamoinen penni menee, jos niitä joudut teettelemään”, Aila Svart toteaa.

Romaninaiselle hänen asunsa on paljon muutakin kuin vain vaate. ”Se on symbolinen merkki siitä, että puvun kantaja on aikuinen ja elää niiden käyttäytymissääntöjen mukaan, joita meillä on. Vaikka elämme tämän päivän Suomessa ja olemme mukautuneet paljon kaikkeen, niin silti meillä on oma, vahva tapakulttuurimme, jonka tärkeä osa vaatetus on.”

Aila Svart työskentelee erityiskoulun luokanohjaajana. Romaniasun käyttäminen töissä ei ole hänelle ongelma. ”Mielestäni se on parasta asennekasvatusta. Se on sitä lapsille, mutta erityisesti vanhemmille, sillä aikuiset ovat niitä, joilla on ennakkoluuloja, jotka he sitten siirtävät lapsille. Minun ei ole tarvinnut koulussa kuunnella yhden ainutta mannevitsiä. Alaluokkalaiset ovat kyllä kysyneet, että miksi olet joka päivä prinsessa.”

Aila Svart toivoo, ettei ihmistä arvioitaisi hänen vaatetuksensa perusteella. ”Pukumme on yhdenmukainen, mutta onhan meillä kaikilla omat kasvot, olemus ja persoona. Olisi ihanaa, kun ihmiset rohkenisivat tulla juttelemaan ja näkemään, että me olemme ihan tavallisia.”

Aila Svart käyttää puheessaan sanaa mustalainen. Hän kertoo, että romanin kanssa keskustellessa on korrektia käyttää romani-sanaa, mutta jos romani itse siirtyy käyttämään ilmaisua mustalainen, se on sallittu myös keskustelukumppanille.

Toimittaja: Pia Sivunen