Äänimuseo tuo Markus-sedän ikäihmisten museotuokioihin – äänet vuosikymmenten takaa tuovat muistoja mieleen | Radio Moreeni 98,4 MHz

Uusi Äänimuseo 6 on pienempi kuin aiemmat äänimuseot: se mahtuu pieneen puiseen laatikkoon. Äänimuseo 6 sisältää ääninäytteitä vanhoista suomalaisista tv-sarjoista, elokuvista ja radio-ohjelmista.

Äänimuseon tietokone on piilossa kauniin puulaatikon sisällä. (Kuva: Larissa Bister)

Äänimuseot ovat oiva väline vauhdittamaan ikäihmisten museohetkiä. Museolehtori Lila Heinola kertoo, että äänimuseon äärellä muistellaan usein lapsuutta, sekä radionkuuntelua ja muita ajanvietteitä.

”Esimerkiksi Markus-setä muistetaan hyvin”, Heinola kertoo.

Vanhojen äänten äärellä ei ainoastaan muistella menneitä. Keskustelu voi liittyä myös tähän päivään ja siihen, miten ikäihmiset kokevat elämänsä. Muistelu on kuitenkin tärkeä osa museotuokioita.

”Vanhojen asioiden muistelu voi olla ikäihmiselle turvallinen asia”, Heinola toteaa.

Äänimuseon teknisestä suunnittelusta, muotoilusta ja toteutuksesta vastaa mediataiteilija Matti Niinimäki. Äänimuseon sisällöntuotanto puolestaan kuuluu kulttuurikasvatus TAITEn Konkarit – Ikäihmisten museopalveluja –toimintaan. Äänimuseota voi lainata TAITEsta esimerkiksi palvelutaloihin ja päiväkeskuksiin.

Toimittaja: Larissa Bister